kurang menulis, kurang merepek..kalau nak merepek, aku ke Macam Macam Ada :)

Historical Fremantle

Antara tempat yang aku suka di Western Australia ini ialah bandar pelabuhannya, Fremantle. Terkenal sebagai bandar pelabuhan, di sini memang biasa kita lihat pemandangan kapal kapal besar belayar dan berlabuh..

Ziyyad at the harbour

Selain melepak tengok kapal kapal…pergi makan fish & chips…dan beli barang barang  souvenir yang murah di E Shed itu, berbaloi juga kalau kita berjalan kaki sekitar bandar ini, melihat bangunan bangunan bersejarahnya. Sejarah Fremantle bermula seawal tahun 1829 lagi..bandar ini diberi nama sempena nama Captain Charles Howe Fremantle.

a well preserved 19th century building in Croke Street, Fremantle

Kebanyakkan muzium di negeri Western Australia, Australia adalah ditempatkan di bangunan bersejarah itu sendiri…termasuklah Maritime Museum di Fremantle ini.

The Maritime Museum and Shipwreck Galleries, WA.

Bangunan bangunan bersejarah yg lain..

P&O Hotel ialah a refurbished hotel yang kini digunakan sebagai dormitory kepada pelajar pelajar The College of Saint Benedict & Saint John’s University..unik hostel nya  🙂

P & O Hotel , High Street, Fremantle.

another view of the P&O Hotel

Walaupun banyak bangunan bangunan bersejarah, di sini juga ada universiti. The University of Notre Dame yang wujud sejak 1989 punyai kampus di Fremantle ini, selain kampusnya yang lain di Broome, Western Australia dan di Sydney.

The main entrance

School of Philosophy & Theology

Luangkan masa dengan berjalan kaki di sekitar Cliff St, High St, dan sekitarnya, memang banyak bangunan bangunan unik yang aku belum sempat capture kesemua imej nya. Will come here again, Insya Allah 🙂

Advertisements

5 responses

  1. kaki urban photography dgn street photography mesti suka sgt nih!!! hi ziyyad!!!

    September 22, 2012 at 8:51 pm

  2. Azian

    kalau tak silap this area lah drama adam n hawa shoot kan..

    P/s: nape tak joint gathering semalam.

    September 24, 2012 at 8:43 am

  3. Handy control and usage with controlled temperature and heating system.
    Some of the kinds of vaporizers are digital vaporizer, electric vaporizer, portable vaporizer,
    table top vaporizer, rechargeable vaporizer and lots of more.
    surely merge out of the solid state and definately will make a misty vapor.

    March 13, 2014 at 9:56 am

  4. Great info. Lucky me I discovered your website by chance (stumbleupon).

    I have book-marked it for later!

    October 7, 2014 at 7:41 am

  5. Hi, this weekend is pleasant designed for
    me, for the reason that this occasion i am reading this wonderful informative
    article here at my residence.

    October 9, 2014 at 8:52 pm

Komen loh :P

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s